Козметика » Информационен блог » Съвети » Здрави нокти - 10 съвета

Здрави нокти - 10 съвета

Проблемът с чупещите се и цепещи се нокти е често срещан и винаги актуален. Особено уязвими обаче стават ноктите ни в топлите сезони заради по-силните и вредни слънчеви лъчи. Най-често обаче тази уязвимост е породена от вид хранителен дефицит.

Затова подбрахме 10 съвета, които да помогнат за възстановяването на здравите нокти и поддържането им в добро състояние.

 

1. Вечер ги мажете с вазелин или рициново масло
Както при кожата, така и при ноктите, хидратацията е една от основите на здравината. Затова ви препоръчваме да мажете ноктите и околните им кожички с вазелин всяка вечер преди лягане, както и винаги, когато ги почувствате сухи. За целта може да си носите мъничко бурканче в чантата, за да ви е под ръка. Ако не ви харесва, може да замените вазелина с рициново масло. То съдържа витамин Е. В краен случай, може да отидете до кухнята и да използвате зехтин. Той също върши работа.

 

10 съвета за здрави нокти - 8
Thinkstock/Guliver Photos

 

2. Носете гумени ръкавици в кухнята и банята
Къщната работа съсипва ноктите ни. Домакинските задължения като миене на чинии, търкане на баните и мивките, поддържането на цветята или градината, дори бърсането на праха и най-вече използването на всякакви препарати вредят пагубно на ръцете ни като цяло. Затова винаги слагайте гумени ръкавици преди да се захванете за работа като препоръчваме като допълнителна защита да ги мажете с хидратантен крем.

 

3. Винаги ги подсушавайте добре
Може би знаете, но ще ви припомним, че водата има хидратиращ ефект, само когато я пием, защото влиза в организма ни през устата. Тя обаче не може да нахлуе през кожата. Точно обратното – тогава я изсушава. Затова винаги след баня се мажем с тоалетно мляко. Не забравяйте правилото - подсушавайте качествено.

 

10 съвета за здрави нокти - 5
Thinkstock/Guliver Photos

 

4. Пийте мляко и яжте яйца
Добавете чаша прясно мляко и твърдо сварено яйце в ежедневното си меню. Богати на цинк, те ще премахнат белите петна върхи ноктите, в случай че имате такива. Те са знак за липсата на цинк. Тази липса може да доведе и до суха и чуплива коса, загуба на коса и дори пърхот. Цинк може да си набавите също от морски дарове, сирене, ядки и семена.

 

10 съвета за здрави нокти - 7
Thinkstock/Guliver Photos

 

5. Още полезни храни за ноктите

10 съвета за здрави нокти - 9
Thinkstock/Guliver Photos


Яжте много богата на протеини храни като крехко червено месо, птиче месо, яйца, риба, сьомга, нискомаслени млечни продукти, черен дроб, бобови растения и соя. Някои екстремни диети като нискокалоричните, детоксикиращите или базираните само на сурови храни могат да доведат до протеинов дефицит. Това може да повлияе на косата и ноктите, които представляват най-вече влакнест протеин, наречен кератин - една от най-трудните тъкани в организма.

 

10 съвета за здрави нокти - 10
Thinkstock/Guliver Photos


Лош хранителен прием на желязо също може да има голямо влияние върху ноктите. Най-добрите източници на желязо са крехкото червено месо, мазна риба като скумрията например, хляб, спанак, грах, леща, боб, сушени плодове. За да се усвои желязото от организма обаче, трябва да се приема с витамин C (цитрусови плодове).

 

10 съвета за здрави нокти - 1
Thinkstock/Guliver Photos

 

6. За критични случаи, използвайте биотин
Това е съставката, която се използва за заздравяване на копитата на коня. Всъщност другото му название е витамин B7. Взимайте по 300 микрограма биотин между 4 и 6 пъти на ден. Много отдавна, ветеринарите са открили положителното му влияние върху копитата на конете, които пък са направени от кератин – същото вещество, което е и в човешките нокти. Проучване на швейцарски изследователи установило чрез експеримент, че хората, които взимали по 2,5 милиграма биотин дневно в продължение на 5,5 месеца се сдобили с по-здрави нокти.

 

7. Какво да правим с кожичките?

10 съвета за здрави нокти - 3
Thinkstock/Guliver Photos


По принцип, не е необходимо да ги махате. Ако така или иначе, го правите, трябва много да внимавате. Бъдете внимателни и нежни и се опитайте да ги режете под 45-градусов ъгъл. Проблемът е, че в противен случай ще нарушите кутикулата, а от там и нокътя.

 

8. Как да пилим?

10 съвета за здрави нокти - 4
Thinkstock/Guliver Photos


За да запазите здравината на ноктите, когато ги пилите, избягвайте движението ту наляво, ту надясно. По-добре изберете една посока и повтаряйте. По-досадно е, но по-полезно. Също така, не ги пилете веднага след баня, защото влажните нокти се чупят по-лесно.

 

9. Лакът и почистването му
Лакирайте ноктите си винаги, когато имате възможност, дори да е само с прозрачна основа. Когато слагате цветен лак е хубаво да слагате и основа и топ лак. Качественият лак би трябвало да издържи поне 7 дни, а ако издържи повече, на 10 ден го махнете. Не ползвайте лакочистители с ацетон. Той изсушава ноктите и кожата около тях. Използвайте тези, които са на основата на ацетат.

 

10. Масажирайте ноктите
За да са още по-здрави и лъскави, масажирайте ръцете от китката към пръстите като наблягате на края на пръстите. Това увеличава притока на кръв към ноктите, което стимулира растежа им.

10 съвета за здрави нокти - 6
Thinkstock/Guliver Photos

Препоръчваме Ви тези продукти:


Продукти на фокус:


Прехвърляне от 8мм кинолента на DVD или FULL HDTV