Козметика » Информационен блог » Знаете ли, че ... » Мед за сияйна кожа

Мед за сияйна кожа

Гладката, чиста кожа винаги е била една от основните предпоставки за доброто самочувствие и редовното й почистване определено помага за тази мисия. Лице, което няма нечистотии и несъвършенства по кожата направо сияе и рядко са му нужни допъ лнителни макиажи.

 

За жалост, особено в градски условия, това явление става все по-рядко. Ние сме подложени ежедневно на замърсители от какъв ли не характер и първото, на което започва да му личи, това е кожата на лицето, по която се появяват най-различни пъпки, черни точки и акне.

 

Както знаем, те се образуват от мазнините, които се появяват в задръстените от мръсотията пори.

Как можем да се справим с този неприятен процес?

Отговорът е прост – мед!

Тази натурална съставка е едно от най-ефикасните средства за премахване на гнойни и други пъпки.

 

Няколко интересни факта за меда

 

Известен като Honig на немски език, Miele на италиански, Shahad на хинди, Miel на френски, Miel на испански език, Mel на португалски език, мед на руски, Honing на нидерландски език , едва ли има регион в света, където медът да не е на почит.

 

• Организмът на пчелите е една от най-големите загадки за изследователите, тъй като от появата си до днес те са останали почти непроменени. Смята се, че са се появили преди около 70 до 100 милиона години.

• Праисторическият човек е започнал да събира мед от диви пчели преди 7000 г. пр. Хр. Медът бил единственият му начин да си осигури нещо сладичко на трапезата.

• През Бронзовата епоха пък прадедите ни празнували с медовина, поради липса на алкохолни напитки и коктейли. Медовината се получава при ферментацията на меда.

• Още в Древния Египет царицата майка са я наричали фараон на кошера, а редовите пчели - нейни поданици.

• В Египет медът бил толкова ценен, че египтяните го използвали като форма на плащане. С наличния мед те хранели своите свещени животни.

• Медът, който се съхранява в херметични контейнери никога не се разваля. Преди години били намерени съдове мед в гробницата на фараона Тутанкамон, които все още били годни за консумация, въпреки че са прекарали повече 2000 години под пясъците.

• Медът е бил използван от човечеството по целия свят през последните 2500 години. Многото ползи за здравето са направили меда важен елемент от традиционната медицина като Аюрведа, но освен това учените са доказали ползите му и в съвременната медицина, особено за заздравяване на рани.

• "Апитерапия" означава терапия с пчелни продукти.Наименованието на този метод производно на две думи: “apis” – пчела и “therapy” – лекувам.Този вид терапия се използва от хилядолетия. Древните гърци, римляни, китайци и египтяни са използвали мед за лечение на рани и заболявания на червата.

• Преди около 1000 години знаменитият учен от Изтока, Авицена пише: “Медът ободрява, възбужда апетита, подобрява храносмилането, възстановява паметта, изостря мисълта.”

• Великият философ и математик Питагор (около 580-500 г. пр. н. е.) казвал, че е достигнал преклонна възраст благодарение на постоянната употреба на мед.

• Юлий Цезар запитал сенатора Пол Румелия на празненството по случай 100-годишния му рожден ден какво използва, за да поддържа тялото си младо и силно. Отговорът бил – мед.

• Хипократ, Целзий и Гален определили меда като полезно лекарство за отхрачване, укрепване на организма и обеззаразяващо средство.

• Първите научни данни за меда и медните продукти са открити в записки на Аристотел, живял 385-322 г. пр. н. е.

 Продукти на фокус:


Прехвърляне от VHS на DVD