Козметика » Информационен блог » Съвети » Косопад по време на бременност

Косопад по време на бременност

Косопад по време на бременност

Косата е като всяка жива материя, жизненият й цикъл се състои от три основни фази или периоди:

 

Фаза анаген , отговарящи за образуването и дължината на косата, най-дългата

Фаза катаген , стадий на зрялост и преход, по-кратка продължителност.

Фаза телоген, отнасяща се до падане или загуба на коса, на междинен период от време.

 

По време на бременността естественият ритъм на тези етапи и времетраенето им се променя. Увеличава се анагенната фаза, която ще запази голяма част от косата в тази фаза.

 

През първите два месеца на бременността, може да забележите леко увеличение на секрецията на себум, както и чувството, че косата е станала (по-тънка или къдрава). Това е вероятно, защото промените, които се случват в тялото на майката, метаболитни и на хормонално ниво го предизвикват.

 

След като тялото на майката е установило всички параметри за извършване на бременността, кожата и косата в настоящото си състояние се запазват, поради увеличението на някои хормони и протеини, стимулират хидратацията и цялостното здраве.

 

Косата ще остане бляскава и здрава през цялата бременност. Възможно е да се промени, а в някои случаи драстично след раждането.

 

Следователно в този период ние трябва да се занимаваме само с добра хигиена, със специален шампоан за нашия тип на скалпа и косата, и поддръжка с ексфолиация за премахване на токсините и поддържане на фин баланс. Също така чрез правилно хранене и, разбира се, както е указано от Вашия лекар.

 

След раждането ... какво се случва с косата?

 

След раждането балансът, който го има по време на бременността, започва да се губи поради рязък спад в нивата на естроген, които благоприятстват някои атрофии на епидермиса и дермата, промяна на хидратацията и колагена, както и съдови промени . Тези и други фактори ще влошат качеството на кожата и ще предразполагат към загуба на коса в по-голяма или по-малка степен.

 

По време на раждане има загуба от около половин литър кръв, с последващо намаляване на желязо. В следващите седмици жената ще губи около 4 кг тегло, което се дължи на премахването на натрупаните течности, това ще намали клетъчната хидратация и увеличава количеството натрий.

 

Реорганизацията на биологичните параметри, кърмене, стрес, а в някои случаи, следродилна депресия, прекомерно кървене и др. са фактори, които ще влошат анемията или намаляването на хранителните резерви на майката.

 

Това ще помогне за насърчаване на загубата на коса след бременността и появата на други възможни изменения. В тези промени, типични за раждането, попадат и обикновено получени от естествена предразположеност на кожата на майката като мазна кожа с появата на себорея, сухота на кожата, появата на пърхот или всякакви други проблеми и във всеки случай, най-вероятно и появата на косопад.

 

Всичко това трябва да се третира, като се взема предвид загубата на коса, но най-вече на появата на себорея, пърхот, свръхчувствителност, които обикновено се появяват в повечето случаи и водят до по-голяма липса на кислород и по-голяма след раждането алопеция.

 

Въпреки че ние знаем, че тялото ни ще се опита да възстанови нормалното си състояние, не можем да оставим тази задача единствено в ръцете на времето, тъй като не само непосредственото благосъстояние зависи от косата, но и капилярите, за да се запази за бъдеще възможността от регенерация (на ново израстване на коса).

 


Препоръчваме Ви тези продукти:


Продукти на фокус:


Прехвърляне от 8мм кинолента на DVD или FULL HDTV